Grønland 1940-1945

Grønland under krigen

Serien omfatter 10 frimærker der udkommer løbende fra 2016 og afsluttes i 2020 som er 75 året for 2. verdenskrigs afslutning. Frimærkemotiverne viser krigen set med grønlændernes øjne, og illustrer begivenheder og ændringer i samfundet som krigen førte med sig...

Frimærkerne rummer sort/hvid fotos fra krigens tid kombineret med mine fortolkninger af begivenheder i form af kulørte illustrationer. Motiverne er tilføjet gravure af Martin Mörck.

Aladdin lampen

Inden krigen var varesortimentet i landet begrænset. Det var ikke tilladt for grønlændere at købe petroleum, som var forbeholdt de danske familier. Derfor benyttede man især olielamper og spæklamper som belysning, hvilket gav et gulligt dæmpet lys. Da krigen brød ud blev skibsforbindelsen til Danmark afbrudt, og erstattet med nye forbindelser til USA. Nu blev alverdens varer tilgængelige, heriblandt den poplære petroleumslampe Aladdin lampe, som giver et meget kraftigt hvidt lys.

Mens mørket sænkede sig over Europa kom der lys i de grønlandske hjem, og befolkningen blev i flere betydninger oplyste i krigsperioden.- Derfor valgte jeg at bruge Aladdin lampen som stempelmotiv for serien..

Nye varer

Gertrud Rask var et af skibene der fragtede varer fra USA til Grønland

Handelsforbindelse til USA blev etableret, og nye varer blev tilgængelige, som f.eks. slik, frugt og andre spændende sager grønlænderne aldrig før havde smagt..

Mændene lossede skibene, men det var kvindearbejde af bære varer til butikken og pakhusene. Nu fik kvinderne penge mellem hænderne, som kunne bruges til at anskaffe nogle af de mange spændende nye varer.. 

Landsrådet

Kryolit

Hans Egede

Amerikanerne importerede kryolit fra Ivigtût til fremstilling af aluminium til deres krigsmateriel. Grønlænderne måtte ikke arbejde i minen, men der var grønlændere blandt besætningerne på skibene der anløb Ivígtût. Skibene bragte kryolit til USA og returnerede med varer til Grønland.

På frimærket ses skibet Hans Egede. Under en sejllads til USA blev den torpederet af en tysk ubåd og alle 23 besætningsmedlemmer omkom, heriblandt 3 grønlændere.

Førstedags kuverter

Udgivet 2016
Udgivet 2017